Michal Šmarda se ohlíží za investicemi a Městskou autobusovou dopravou

13.09.2014 21:08

Zpráva z radnice - Úsporné hospodaření, otevřený úřad, férové soutěže a získávání dotací. Právě to jsou podle novoměstského starosty Michala Šmardy prostředky k tomu, aby radnice zbytečně neutrácela a zbyly jí peníze na potřebné projekty a služby. Finanční ozdravění města patřilo mezi Šmardovy volební priority a novoměstský starosta nyní může rekapitulovat uplynulé funkční období v čele radnice.
 
Při pohledu do Klikacího rozpočtu města - mimochodem projektu, který ztransparentnil radniční účty - lze zjistit, že Nové Město nyní nakládá s penězi mnohem efektivněji a šetrněji než dřív. Zatímco v roce 2009 skončilo hospodaření města schodkem 35 milionů korun, od té doby se dluh už jenom snižoval a v roce 2013 radnici dokonce 30,7 milionu zbylo.
 
Při pohledu na hospodářskou bilanci se může zdát, že Nové Město za poslední čtyři roky kvůli šetrnosti méně investovalo. Opak je však pravdou. Ve městě se každoročně opravují chodníky i vozovky, přibývají nová parkovací místa, je upravena zeleň v parcích i na sídlištích, vznikly kilometry nových cyklistických a turistických stezek, byla konečně zahájena stavba Městských lázní, zmodernizovala se mateřská školka, připravuje se projekt sportovní haly, stále se podporují sportovní aktivity ve Vysočina aréně a město na první pohled působí čistě a upraveně. "Lidé chválí práci radnice za nové stavby ve městě a zároveň za to, že vznikají i projekty s potenciálem do budoucna," říká starosta Šmarda.
 
Sám ale pochopitelně od svých spoluobčanů slýchá i kritiku. Například za zatím málo využívanou Městskou autobusovou dopravu. "V jejím zkušebním provozu se testují různé trasy a časy. Je zřejmé, že obojí se bude muset změnit. Autobusy by měly například jezdit i na Holubku a na Betlém a také bychom se měli domluvit na zajíždění do místních částí. Zároveň musíme dopravu nastavit tak, aby se cestující rychleji dostávali do centra města. Co se týče rozvržení denní doby, tak víme, že ráno si doprava zaslouží výrazně posílit, zatímco odpoledne je to naopak bída a o víkendech v autobusech nejezdil prakticky nikdo. Má-li být projekt úspěšný, nesmíme se bát změn a musíme vycházet vstříc potřebám a připomínkám lidí," říká starosta.
 
Co si myslíte o Městské autobusové dopravě vy? Neváhejte mi o tom napsat vzkaz!
 
 
Na snímku je: Autobus Městské autobusové dopravy, která v Novém Městě funguje od 6. ledna 2014.

Zpět

Kontakt

Michal Šmarda

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode