V Novém Městě se žije dobře, ukázal celorepublikový průzkum

08.10.2014 10:27

Nové Město na Moravě je třinácté nejlepší město pro život v České republice. Ukázal to průzkum, který zpracovali reportéři deníku MF Dnes. Porovnávali v něm sídla střední velikosti s 10 až 50 tisíci obyvateli.

V prvním kole testu byla vybrána vždy nejlepší dvě města z každého kraje a následovalo konečné hodnocení pětadvaceti finalistů. "Nové Město na Moravě předběhlo i na první pohled sídla s daleko větším potenciálem, jako jsou Poděbrady, Kroměříž, Vrchlabí nebo Mladá Boleslav. Mezi kritéria, která byla hodnocena, patřilo například zadlužení města, úbytek či naopak přírůstek obyvatel, pracovní možnosti, zatížení lidí komunálními poplatky či občanská vybavenost a kulturní život ve městě," sdělila v článku pro měsíčník Novoměstsko vedoucí Infocentra a Horáckého muzea Jitka Svojanovská.

Nové Město předběhlo ostatní sídla kupříkladu v počtu míst v mateřských školkách na počet obyvatel. Reportéři také ocenili velmi nízký dluh v obecním hospodaření, nebo zahájení stavby Městských lázní. Kvitováno bylo i nízké zatížení obyvatel obecními poplatky. "Jako jedno z mála měst jsme nezvýšili poplatek za komunální odpad, přestože se výrazně zvýšily náklady na jeho zpracování," konstatoval novoměstský starosta Michal Šmarda.

Mezi další důvody, proč se v Novém Městě momentálně dobře žije, zopakoval především rozvoj turistické a občanské infrastruktury. "Jednak stavíme cyklostezky nebo zmíněné Městské lázně, a jednak budujeme nebo opravujeme i chodníky, silnice a zvětšili jsme napříkald onen počet míst v mateřských školách," dodal starosta.

K dobrému obrazu města podle něj pomáhá i zdravé hospodaření. "Podařilo se nám dát do pořádku finance města. Snížili jsme provozní náklady a nemáme dluhy. Můžeme tedy bez obav dál investovat," dodal. Hospodaření města mohou lidé sledovat přes Klikací rozpočet, což je jeden z dalších projektů, s nímž Nové Město v Česku vyniká.

Průzkum MF Dnes si můžete prohlédnout ZDE.

Zpět

Kontakt

Michal Šmarda

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode