Pískové cesty v parku jsou vlídnější k památkám

12.09.2014 15:02

Zpráva z radnice - Novou podobu získalo Vratislavovo náměstí v Novém Městě na Moravě. Respektive jeho severovýchodní část s parkem u katolického kostela. V okolí parku se vyměnily povrchy vozovky a v samotném parku byly vylepšeny chodníky. Přibyl také vkusný mobiliář a dokonce se uskutečnil archeologický průzkum, jenž potvrdil, že Nové Město bylo osídleno nejpozději v polovině 13. století.
 

Modernizovaná podoba novoměstského parku sklízí veskrze pozitivní, ale i negativní ohlasy. Kritice jsou podrobovány především parkové chodníčky, přesněji řečeno jejich povrchy. „Vím, že ten žlutý písek budí emoce. Někdo říká, že jsme vybrali špatně, že je to nevhodný povrch, protože jej může sebrat přívalový déšť. Pamatujme ale na to, že máme velkou smůlu. Současné počasí je extrémní, pořád prší a to do rozestavěných ploch. Nedávno v Maršovicích poničila velká voda kus vozovky a také se hned nedá říct, že asfalt je špatný povrch,“ říká novoměstský starosta.

Podle starosty může nakonec pískový povrch chodníčků odstartovat polemiku, zda je dobře, že je Vratislavovo náměstí zahrnuto v Městské památkové zóně. Výběr povrchů byl totiž právě kvůli památkové ochraně do značné míry zúžen. "Zámkovou dlažbu zkrátka do chráněného území dát nemůžeme,“ vysvětluje starosta.

Kvůli památkové ochraně museli projektanti zvolit pro chodníky sypký povrch, jehož údržba bude nutně dražší, než by byla u pevného. „Sypký povrch se bude muset čtyřikrát do roka upravovat, což bude stát nějaké peníze. Na druhou stranu je to aspoň nová pracovní příležitost pro technické služby,“ konstatoval Michal Šmarda. 

Sám starosta přiznal, že by osobně pro povrchy chodníčků volil spíše minerální beton, což je materiál s pevnější strukturou, ale stále přírodní a hodící se do prostoru. „Památkáři však trvali na písku, tak tam je. Jeho údržba bude náročnější, nicméně si myslím že park nyní vypadá vkusně a příjemně, rozhodně lépe než dřív,“ dodal Michal Šmarda. 

 
Na snímku: Nová podoba upraveného novoměstského parku.
 

Zpět

Kontakt

Michal Šmarda

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode