Singletracky ochrání Ochozu před devastací

12.09.2014 17:44

Zpráva z radnice - Unikátní síť cyklistických tras se v září otevřela v Novém Městě na Moravě. Na takzvané singletracky jsou lákáni sportovci z celé republiky. Novoměstské tratě v délce zhruba třiceti kilometrů jsou prvním projektem svého druhu na Vysočině a v celém Česku mají pouze nepočetnou konkurenci. Podobné stezky zatím fungují jen v okolí Černé Vody na Jesenicku a u Nového Města pod Smrkem v Jizerských horách.

Přestože cyklisté si nové tratě v lese Ochoza vesměs pochvalují, ozývají se k singletrackům i kritické hlasy. A to především z řad novoměstské veřejnosti. Padl také názor, že v lese už je více stezek než stromů a že síť singletracků zbytečně zasahuje do dalších částí Ochozy.

Podle starosty Nového Města na Moravě Michala Šmardy však singletracky mají novoměstskému lesu naopak pomoci. "Ochoza se dostala do stavu, kdy již byla cyklisty opravdu plundrována. Především těmi sportovními, kteří rádi sjedou z běžné cesty a užívají si jízdu ve volném terénu, mezi stromy a po kořenech. Vzhledem k této praxi hrozilo, že by radnice musela les před cyklisty do budoucna uzavřít. Tomu jsme se samozřejmě chtěli vyhnout a to právě díky stavbě specializovaných tras. Do úzkých zábavných cestiček teď navádíme všechny bikery a tím, že se cyklisté pohybují po přesně vytyčených tratích, zbytek volného lesa zůstává uchráněn," říká starosta Šmarda.

Singletracky jsou podle starostova vyjádření projektovány s maximálním ohledem k přírodě. "Nejlehčí trasa pro děti a postižené je sice široká, ale všechny ostatní jsou užší než jeden metr a jsou citlivě umístěny do krajiny. Na pravé singletracky se musejí lidé jít podívat hlouběji do lesa, nikoliv k Mercedesce," vysvětluje starosta.

Projekt singletracků byl konzultován s CHKO a jeho výstavba byla bedlivě sledována inspekcí životního prostředí. Navíc, díky stavbě specializovaných tratí by novoměstská radnice mohla v budoucnu přistoupit k plošnému zákazu jízdy na kole mimo vyznačené cesty a tím Ochozu ochránit i oficiálně. "Značenými cestami jsou myšleny lesní a polní cesty a právě singletracky. Z volného terénu Ochozy bychom chtěli jízdu na kole úplně vytěsnit," podotýká Michal Šmarda.

Co si myslíte o singletracích vy? Neváhejte o tom napsat vzkaz.

 

Na snímkuMapy singletracků jsou umístěny u hotelu Ski a na všech důležitých cyklistických uzlech nových tratí.

 

 

Zpět

Kontakt

Michal Šmarda

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode